šah starije osobe

Igra šah koju svi poznajemo nastala je na području Indije i od tada je prošla mnoge, mnoge varijacije. Na kraju, igra je migrirala u Perziju tijekom 7. stoljeća, gdje su se donosila dodatna pravila i poboljšanja. Šah se počeo širiti u Europi, Aziji i Rusiji tijekom desetog stoljeća, a stigao je do Iberijskog poluotoka kada su tamo došli Mauri. Trgovci, budisti i drugi ljudi koji putuju cestom svile nosili su šah u Aziju. Tamo se razvio u kineski šah i shogi, koji se i danas igra na tom području.

Prednosti igranja šaha za starije osobe

Šah je više od igre te nije namijenjen samo određenoj dobi. Šah nije samo igra koju igraju pametni ljudi. Šah, sama igra, čini vas pametnijim i štiti vaš mozak od kognitivnog propadanja. Istraživanja različitih čimbenika u sprečavanju Alzheimerove bolesti ističu neke prednosti šaha: “Održavanje kognitivne aktivnosti, kroz mentalno poticajne aktivnosti kao što je igranje šaha vezano je za držanje uma oštrim.” Šah starije osobe potiče na planiranje, analizu i rješavanje problema te tako pomaže u izgradnji kognitivnih rezervi mozga. U biti, ova kognitivna rezerva omogućuje mozgu da zadrži svoje normalno funkcioniranje čak i ako je dio oštećen ili poremećen.

Šah istodobno stimulira sve dijelove mozga

Kada smo uključeni u kognitivno-izazovnu aktivnost kao što je šah, svih šest područja mozga moraju biti aktivna, a one su:

  • Kratkotrajno pamćenje
  • Dugoročno pamćenje
  • Jezična analiza i obrada
  • Kritičko razmišljanje i analiza
  • Procjena mogućih ishoda, rizika i učinaka
  • Vizualno-prostorna snalažljivost

Šah pomaže mozgu da razvija dentrite

Što su dendriti? To su strukture nalik stablu u mozgu koje pomažu neuronima da učinkovitije komuniciraju jedni s drugima. Kada se uključite u igru ​​koja izaziva mentalnu aktivnost kao što je to u slučaju šaha, ili čak križaljke, vaš mozak razvija više dendrita. Što ih je više u mozgu, on će raditi bolje i učinkovitije.

Šah poboljšava kreativnost

U četverogodišnjem istraživanju, učenici su bili zamoljeni da igraju šah, komuniciraju s računalom ili obavljaju neku drugu aktivnost. Učenici u grupi za igranje šaha završili su s mnogo više bodova u svim aspektima kreativnosti. Dakle, sljedeći put kad tražite mentalno stimulativnu aktivnost da se igrate sa svojim unucima ili prijateljima, uzmite šahovsku ploču. Razvijte nove dendrite, poboljšajte svoju kreativnost, izoštrite svoj mentalni fokus i stvorite neke sjajne uspomene.

Oznake:, , , , ,
Share