baka, kćer, unuka, dom

U ukupnoj populaciji stanovništva Hrvatske kontinuirani je trend porasta udjela starijih ljudi, iznad 65 godina, a od toga je najbrže rastuća populacija u dobi od 85 i više godina. U tim okolnostima povećava se potreba za institucijskom skrbi za starije. Upravo zbog toga što je velikom broju starijih osoba potrebna zdravstvena njega, skrb izvan vlastite obitelji je najčešći izbor.

Smještaj starijih osoba u domove reguliran je posebnim pravilnikom

Skrb u domovima za starije je u definirana Pravilnikom o minimalnim uvjetima za pružanje socijalnih usluga nn 40/2014 i Pravilnikom o izmjenama i dopunama Pravilnika o minimalnim uvjetima za pružanje socijalnih usluga nn 66/2015. Prema njima, skrb izvan vlastite obitelji može se pružati u jednoj ili više građevina koje udovoljavaju propisanim uvjetima, a u jednoj građevini ne može biti smješteno više od 200 korisnika.

Zgrada mora imati potreban broj funkcionalno raspoređenih prostorija namijenjenih korisnicima, te radnih i pomoćnih prostorija namijenjenih radnicima. Isto tako, u jednoj građevini mogu se pružati usluge samo jednoj vrsti korisnika, a iznimno za dvije vrste korisnika, ako se građevina može podijeliti tako da se svakoj vrsti korisnika osigurava zaseban prostor za stanovanje, dnevni boravak, prostorije za blagovanje, održavanje osobne higijene i sanitarni čvor.

Hrvatska je daleko od europskog prosjeka po smještajnim kapacitetima u domovima za starije

Europski prosjek kapaciteta institucionalnog smještaja je 5% od ukupnog broja stanovništva starijih od 65 godina. U Hrvatskoj taj prosjek iznosi nešto više od 2 posto, a za ostvarenje EU prosjeka nedostaje približno 22 000 ležajeva. Isto tako, nisu svi privatni domovi napravljeni i ustrojeni prema standardima EU. U rijetke koji prate standarde u razvijenim zemljama spada Oaza Dom. Izgrađen je i opremljen prema europskim standardima te kao takav uređen bolje nego pojedini domovi u visokorazvijenim europskim državama.

Osim tehničkih uvjeta u domu je osigurana potpuna skrb uz stalni tim stručnjaka koji uključuje medicinske sestre, njegovateljice, terapeute, liječnika opće prakse te suradnike poput konzilijarno neurologa, neuropsihijatara i druge specijaliste po potrebi.

Oaza dom nudi skrb i za osobe oboljele od Alzheimera

Sam dom je smješten na parceli od ukupno 7.800 m². U 68 jednokrevetnih i dvokrevetnih soba u stambenom dijelu, korisnicima pored jedinica za stanovanje hotelskog tipa, stoje na raspolaganju i jedinice za pojačanu njegu uređene prema visokim europskim standardima, primjerene za smještaj i njegu osoba koje trebaju posebnu skrb. Sobe su veličine 27 m², sve s vlastitom kupaonicom, a opremljene su najsuvremenijim medicinskim krevetima (Burmeier). Svaka soba ima televizor, telefon i dojavni sigurnosni sustav. Također na svakom katu se nalaze i sestrinske sobe sa staklenim stijenama radi preglednosti i sigurnosti.

Također, dom pruža skrb za osobe oboljele od Alzheimerove demencije i drugih demencija. Upravo za potrebe korisnika koji boluju od Alzheimerove bolesti, u sklopu doma se nalazi Multisenzorna soba. Uređena je na način koji omogućuje pravilno poticanje osjeta i stjecanje novih iskustava putem mirisa, opipa, zvuka i boja. Svjetlosni efekti, optička vlakna, boje, mirisi, vizualni valovi te predmeti različitih tekstura imaju terapeutski učinak poticanja svih osjetila. Ugodna, opuštajuća atmosfera stvara osjećaj mira i spokoja čime se postiže ugodnije i kvalitetnije življenje s krajnjim ciljem poboljšanja kvalitete života oboljelih osoba.

Pročitajte Što je Alzheimerova bolest i kako ju spriječiti?

 

 

Oznake:, , ,
Share