fizikalna terapija za starije osobe

Često se zanemaruje vrijednost fizikalne terapije za starije pacijente u staračkim domovima, a ona ima velike benefite u smislu poboljšanja fizičke kondicije i kvalitete njihova života. Fizikalna terapija i rehabilitacija koriste se za liječenje pacijenata koji boluju od raznih bolesti ili ozljeda. Terapija može poboljšati njihovu pokretljivost, snagu, fleksibilnost, koordinaciju, izdržljivost, pa čak i smanjiti bol. Cilj fizikalne terapije je vraćanje, održavanje ili promicanje optimalne fizičke funkcije. Liječnici i fizioterapeuti imaju zadatak kreirati individualizirane terapijske planove kako bi zadovoljili potrebe svakog pacijenta.

Fizikalna terapija kod starijih je područje stručnosti koje se fokusira na osobe veće životne dobi i ima za cilj vratiti mobilnost, smanjiti bol i povećati razinu kondicije. Važno je da korisnici staračkog doma dobiju fizikalnu terapiju od kvalificiranih fizioterapeuta kako bi se osiguralo da se ne dogode opasne nesreće ili ozljede. Kako se populacija starijih odraslih osoba povećava, povećat će se i potražnja za fizioterapeutima koji su specijalizirani za njegu starijih.

Fizikalna terapija je koristan alat u liječenju starijih osoba

Jedan od najčešćih razloga zašto starije osobe zahtijevaju fizikalnu terapiju jer su doživljeli neku od ozljeda prilikom pada. Fizikalna terapija može olakšati bol od ozljeda i poboljšati ravnotežu. Mnoga medicinska stanja koja često pogađaju starije osobe te zahtijevaju fizikalno liječenje uključuju: artritis, osteoporozu, bol povezanu s malignim bolestima, udarce, demenciju, Alzheimerovu bolest i inkontinenciju. Jedno od najboljih poboljšanja dobivenih fizikalnom terapijom odnosi se na samostalnost tj. neovisnost starijih osoba kada govorimo o njihovoj mobilnosti.

Mnogi korisnici domova za starije dobivaju fizikalnu terapiju kako bi postigli, obnovili ili održali najbolje moguće fizičko stanje. Određene studije koje su istraživale prednosti fizikalne terapije za osobe u staračkim domovima otkrile su da se fizikalna terapija često koristi kod većine korisnika. Međutim, pokazuje i da se vjerojatnost koristi od fizikalne terapije smanjila kod osoba s kognitivnim oštećenjem i dubokom starosnom dobi.

Druga studija potvrdila je važnost provođenja sveobuhvatne fizičke procjene stanovnika staračkog doma prije početka fizikalne terapije jer mnogi stanovnici pate od višestrukih ozljeda i bolesti. Standardni protokol za fizičku procjenu uključuje mjerenje raspona pokreta, snage mišića, aktivnosti refleksa mišića, osjećaja, statusa mekog tkiva, ravnoteže / koordinacije i držanja. Ova procjena pomaže fizioterapeutima planirati i odrediti prioritete u liječenju, identificirati kada su ciljevi ispunjeni i prepoznati u kojem trenutku postoji potreba za modifikacijom liječenja.

Poboljšanje motoričkih funkcija bitno je za život starijih osoba

Do 65. godine života većina ljudi pati od artritisa, a široki raspon vježbi i pomagala fizikalne terapije može pomoći u poboljšanju snage, ravnoteže i pokreta. Osteoporoza se može liječiti balansnim vježbama i vježbama fleksibilnosti kako bi se poboljšalo držanje tijela i spriječila mogućnost opasnih padova. Osobe koje pate od malignih bolesti često osjećaju bol koja se može liječiti fizikalnim vježbama kako bi se smanjila određena oteklina i poboljšao raspon pokreta. Također, jedno od stanja koje muči mnoge starije odrasle osobe je gubitak kontrole mjehura, koje fizioterapeuti mogu liječiti pomažući pacijentu locirati mišiće koji kontroliraju urinarni trakt.

Za starije osobe, fizikalna terapija može biti samo još jedna metoda liječenja koja se može pokušati, kada njihova tijela ne mogu izdržati operacije ili opasnije mogućnosti liječenja. Dodatni bonus fizikalne terapije je da ne donosi neželjene nuspojave lijekova ili operacije. Oaza Dom shvaća fizikalnu terapiju kao jedan od temeljnih stupova brige o starijima čiji stručni tim temeljito pazi na sve potrebe i programe terapije svojih korisnika. Kako bi saznali čim više informacija o mogućnostima liječenja u našoj ustanovi slobodno nam se javite i naš stručni tim spremno će odgovoriti na sva vaša pitanja.

Oznake:, , , , ,
Share