druženje starijih osoba

Odlaskom u mirovinu ljudi se prebace u novu zajednicu, te samim time možda nemaju dovoljno prilika za druženje kao kada su bili mlađi. Ako ne idu u ured ili ne izlaze svaki dan, mogu propustiti važnu društvenu interakciju koja im je potrebna da ostanu bistri i zdravi. Usamljenost je čest problem naših starijih, osobito ako žive sami. Kako starimo, prilike za druženje mogu postati sve više ograničene, ali to ne znači da društvena interakcija još uvijek nije izuzetno važna za starije osobe. Istraživanja su dokazala da redovita socijalna interakcija starijih vodi do sretnijih i ispunjenijih života što zauzvrat znači bolje dugoročno mentalno zdravlje. Održavanje društvene aktivnosti pomaže u održavanju dobrog emocionalnog i tjelesnog zdravlja, dok izoliranost može uvelike smanjiti kvalitetu života osobe.

Društvena interakcija potiče neke važne zdravstvene prednosti za starije osobe, uključujući potencijalno smanjenje rizika od demencije i velik raspon fizičkih problema, poput visokog krvnog tlaka, artritisa i kardiovaskularnih aktivnosti. Kod odabira mogućnosti skrbi za svoje starije uvijek dajte prednost ustanovama koje poput Oaza Doma potiču društvene aktivnosti kako bi pomogli svojim korisnicima da vode smislen i angažiran život. Nasuprot tome, socijalna izolacija obično dovodi do manje fizičke aktivnosti, početka depresije i bezbroj drugih mentalnih i fizičkih problema.

Kako izbjeći društvenu izolaciju starijih?

Socijalna izolacija među starijima obično se događa zbog razloga kao što su nedostatak povezanosti u području stanovanja, te neprikladno i izolirano okruženje. Srećom, dostupne su mnoge opcije za njegu koje se sastoje od druženja, uključujući i našu ponudu usluga. Neovisne i različite društvene aktivnosti trebale bi biti dostupne svim korisnicima, te u konačnici rezultirati redovnim i organiziranim druženjem i rekreativnim aktivnostima, u skladu s lokacijom i svim potrebnim prometnim mogućnostima. Također je važno promicati osjećaj svrhe među starijim osobama, ponajprije pomažući im da nastave sudjelovati u svojim omiljenim hobijima. Za neke koji imaju želju za redovitim posjetima vjerskih zajednica, takvi susreti mogu biti iznimno korisni za održavanje osjećaja svrhe i tjedne društvene interakcije. Većina starijih žele ostati neovisni što je više moguće, a smisao odgovornosti za samog sebe, pa čak i za druge može im dati osjećaj svrhe. Također, provođenje vremena sa kućnim ljubimcima može biti korisno. Studije su pokazale da se kućni ljubimci pomažu vlasnicima da ostanu društveno angažirani, čak i ako još uvijek provode većinu svog vremena sami.

Načini na koje stariji mogu održati visoku razinu društvene interakcije

Volontiranje u svojoj zajednici i sudjelovanje u ponuđenim aktivnostima, druženje s drugim starijim osobama – ovo je sjajan način za stvaranje novih prijatelja. To primjerice može biti udruga, klub ili zajednica namijenjena ljubiteljima, automobila, kartanja, čitatelja knjiga ili nekih drugih aktivnosti u kojima osoba uživa. Novi hobiji poput kuhanja ili šetnje u prirodu su također dobrodošli. U konačnici je bitno pronaći načine da se ostane mlad u srcu, u pokretu i interaciji s drugim ljudima. Naš savjet starijima je da ostanu u kontaktu sa svojim voljenima, susjedima, prijateljima, članovima obitelji i održavaju odnose kao što su to oduvijek radili. Sve je to dio zdravog starenja.

Oznake:, , , , , , , , ,
Share