parkinsonova bolest liječenje

Zaklada Parkinson definira Parkinsonovu bolest na sljedeći način: “Parkinsonova bolest je neuro-degenerativni poremećaj mozga koji polako napreduje u većini ljudi. Mozak osobe može zaustaviti proizvodnju neurotransmitera koji se zove dopamin. S manjim dopaminom, osoba ima manju sposobnost reguliranja pokreta, tijela i emocija.”

Simptomi Parkinsonove bolesti

Neke simptome Parkinsonove bolesti teško čak i stručnjaci teško otkrivaju, dok su drugi očiti čak i za laike. Parkinsonovi simptomi su različiti za svakog bolesnika. Kao i svaka druga kronična bolest, stupanj pogoršanja razlikuje se kod svakog pojedinca ovisno o njihovim genima, prehrani, načinu života i izloženosti toksinima u okolišu.
Neki od uobičajenih simptoma Parkinsonove bolesti:
– Zatvor
– Usporenost kretanja
– Gubitak spontanog i dobrovoljnog kretanja
– Ukočenost u određenim dijelovima tijela
– Nekontrolirani pokret koji utječe na udove u mirovanju
– Teškoće pri stajanju ili hodanju, s oslabljenom ravnotežom i koordinacijom
– Nenormalan položaj tijela, pognut
– Nekontrolirani pokreti mišića lica, slinjenje
– Nerazgovjetan govor, s mekim / niskim glasom i problemima gutanja
– Gubitak osjećaja mirisa
– Smanjena sposobnost izvršavanja više zadataka
– Smanjena sposobnost intelektualnog funkcioniranja
– Depresija i anksioznost
– Problemi sa spavanjem
– Nizak krvni tlak, vrtoglavica ili nesvjestica
Ako se Parkinsonova bolest koja je pogoršanje zdravlja mozga i središnjeg živčanog sustava ne liječi, kao rezultat mogu se očekivati i drugi problemi mozga kao što su Alzheimerova bolest, demencija, teška depresija i tjeskoba koja može dovesti do neugodnih situacija i misli.

Uzroci Parkinsonove bolesti

Kao što smo napomenuli na početku, glavni uzrok Parkinsove bolesti je nemogućnost mozga da proizvodi dopamin. No, zbog čega mozak ne može proizvesti dopamin?
Evo nekih od razloga koji pridonose početku razvoja Parkinsa, ali i drugih neuroloških bolesti:

– Trovanje teškim metalima i organskim toksinima kao što su pesticidi, herbicidi i umjetni aditivi za hranu
– Prekomjerni oksidativni stres koji uzrokuje upalu u mozgu
– Dugotrajna upotreba OTC lijekova i antibiotika
– Izloženost stresu
– Prekomjerni unos željeza
– Dijabetes ili pretjerana konzumacija šećera
– Različiti nedostataci hranjivih tvari

Kako preventivno utjecati na razvoj Parkinsonove bolesti

Razumjevajući stvarne uzroke bolesti možemo spriječiti nastanak nepoželjnih simptoma koji ukazuju na to da se u našem tijelu događa nešto nepoželjno. Nova otkrića i studije dokazuju da je naš probavni trakt “drugi mozak”. Pogoršanje našeg zdravlja crijeva povezano je s pogoršanjem zdravlja mozga. Razumijevanje ovih činjenica pomaže nam da otklonimo štetu i učinimo ono što je ispravno, da naše inteligentno tijelo samo sebe liječi.

1. Detoksikacija:
Kada prestanete stavljati štetne kemikalije u svoje tijelo, detoksikacija počinje. Potrebno je biti svjestan vlastitog okruženja i izloženosti nekim lošim supstancama kao što su primjerice, teški metali, pesticidi, herbicidi, umjetni aditivi za hranu, lijekovi, šećer i drugi toksini u okolišu. Ovi otrovi i toksini guše stanice u našem tijelu. Njihovim uklanjanjem iz tijela pomažete svojim stanicama da ponovno počnu živjeti. Postoje razne metode detoksikacije koje se mogu provesti s ciljem izbacivanja otrova iz tijela, a svakako je nužan početan korak da bi bilo koje hranjive tvari koje uzimate mogle biti korisne. Gastrointestinalno čišćenje prije svega ima zadatak poboljšati pravilan rad i zdravlje crijeva. Čišćenje jetre bitno je zbog njene prehrambene potpore i učinkovitije filtracije krvi. Sok od cikle je jedna od najučinkovitijih namirnica za tu svrhu. Teška trovanja metalima teško je detoksicirati, osim ako ne znate koja nam hrana pomaže. Čišćenje soka pomaže detoksifikaciji sustava. Detoksikacija je vrlo široka tema i sa svakim pojedincem, okolnosti mogu biti različite. Kako bi se pospješio bilo koji obilk detoksikacije neophodno je piti puno vode. Saznajte što je minimalna količina vode koju vaše tijelo zahtijeva, a zatim popijte više.

2. Unos više organske hrane – svježeg, sirovog voća i povrća
Poznato je da je prehrana bogata svježim sirovim voćem i povrćem bitna sastavnica zdravog načina života. Voće i povrće opskrbljuju tijelo sa svim hranjivim tvarima koje su mu potrebne bez ikakvih nuspojava: fitonutrienti, antioksidansi, enzimi, vitamini, minerali, flavonoidi, aminokiseline, vlakna i protuupalno svojstva. Pri konzumiranju obrađene hrane – fast fooda, naše tijelo troši gore navedene nutrijente kako bi moglo lakše probaviti tu hranu, a time uzrokuje nedostatak hranjivih tvari što u konačnici pridonosi pogoršanju zdravlja. Ako sada ne jedete puno voća i povrća, svakako imate puno toga za nadoknaditi. Pijenje svježe cijeđenih sokova može vam pomoći u tom naumu.
Ključ je konzumirati namirnice sirovog i organskog podrijetla (bez pesticida). Zeleni sokovi sadrže visoku razinu klorofila koji je snažan u liječenju crijeva i detoksifikaciju tijela od teških metala. Zato ima smisla započeti s manjim unosom zelenih sokova, a postupno povećavati količinu do 2-3 čaše dnevno.

3. Pazite na unos željeza
Zbog toksičnosti u krvi, glavni uzrok Parkinsonove bolesti je prevelik unos suplementa željeza. Trovanja teškim metalima također uzrokuju niski krvni tlak koji uzrokuje vrtoglavicu i nesvjesticu. Uz početnu dijagnozu, većina bolesnika Parkinsa može dobiti propisane dodatke željeza. Uz dulje uzimanje navedenih suplemenata, pacijenti Parkinsa u nekim slučajevima mogu primijetiti pogoršanje osnovne bolesti. To je naročito slučaj kod muških bolesnika s PD-om koji nemaju mogućnost izgubiti krv, za razliku od žena koje imaju mjesečnice. Naravno, ovime ne želimo reći da se obustavi unos željeza, ali svakako tome posvetite pažnju uz pomoć i savijete liječnika.

4. Jedite fermentiranu hranu zbog učinka probiotika
Loše zdravlje crijeva ili bilo kakav probavni poremećaj obično počinje s jako neuravnoteženom crijevnom florom. Mnogi ljudi podcjenjuju važnost zdravlja crijeva i često zanemaruju brigu o zdravom crijevu te jedu hranu koja potkopava zdravlje crijeva. Fermentirana hrana vjerojatno je najbolji izbor namirnica za nadopunjavanje crijeva s korisnim bakterijama koje jačaju zdravlja crijeva i imunološkog sustava. Ako do sada niste imali problema s probavnim traktom i oboljenjima u tom području poželjno je u prehranu dodati hranu kao što su kefir, kombucha čaj, kiseli kupus, kimchi i tempeh (fermentirana soja). Nadopunjavanje crijevne flore s korisnim bakterijama omogućit će vašem tijelu da razgrađuje toksine okoliša i detoksificira teške metale učinkovitije.

5. Konzumiranje hrane koja potiče dobro raspoloženje
Budući da Parkinsonova bolest nastaje zbog toga što mozak ne može proizvesti dopamin ima smisla pomoći tijelu konzumiranjem hrane koja će pomoći u proizvodnji dopamina. Jedite orašasto voće i sjemenke koji sadrže Omega 3 kiseline. Omega 3 sadrži dvije esencijalne masne kiseline koje su presudne za zdravlje mozga: DHA i EPA. Polovica vašeg mozga sastoji se od DHA masnoća koja odstranjuje upalu mozga, potiče rast neurona i štiti neurotransmitere. Jedite ovu super hranu koja pomaže poboljšati zdravlje mozga. Ova hrana sadrži bitne masti i hranjive tvari potrebne za smanjenje upale mozga. Nije iznenađenje da su jaja jedna od najzdravijih namirnica koja pomaže u jačanju snage mozga, a kokosovo ulje dokazano pomaže u preokretanju Alzheimerove bolesti te bi moglo isti učinak imati i za Parkinsonovu bolest. Uključite hranu bogatu antioksidansima i tako neutralizrajte slobodne radikale koji napadaju mozak. Uključite hranu bogatu protuupalnim svojstvima koja ne samo da pomaže smanjivanju upale u tijelu, nego i u mozgu.

Nadamo se da će vam ovi naši savjeti pomoći da vodite zdrav život i tako spriječite mnoge potencijalne bolesti u koje ubrajamo i Parkinsa. Postoje i razni suplementi koji koriste jačanju našeg imunološkog obrambenog štita, no za njihovu upotrebu svakako preporučujemo savjetovanje s liječnikom.

Oznake:, , , ,
Share