U najvećem broju slučajeva padovi ne uzrokuju teške tjelesne ozljede, no kod starijih osoba mogu imati teže posljedice te zahtijevati bolničko liječenje. Nažalost, u nekim slučajevima može nastupiti invalidnost i smrtni ishod.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, procjenjuje se da u svijetu godišnje 424.000 osoba smrtno strada zbog pada. Trećina starijih osoba (iznad 65 godina starosti) doživi pad, a učestalost pada raste s dobi. U Hrvatskoj su padovi vodeći uzrok smrtnosti i bolničkog liječenja od ozljeda u starijih osoba. Ovaj puta nećemo pisati o samim ozljedama, od kojih su najčešće iščašenja, uganuća, prijelomi, nego kako ih prevenirati.

 

Kako osigurati sigurnije okruženje

Padovi se mogu dogoditi iz više različitih razloga, ali postoji nekoliko jednostavnih preventivnih mjera koje se mogu poduzeti kako bi se kod starije osobe značajno smanjio rizik od pada i nanošenje ozbiljne ozljede.

Važno je stvorite sigurnije okruženje jer većina starijih pada zbog prokliznuća ili ako se spotaknu. Stoga je najbolje da su pod i površina po kojoj osoba hoda ravna i neklizajuća. Iako se ovo može činiti nedostižnim, posebno za one u domovima s više katova, postoje manje izmjene i preinake koje mogu umanjiti rizik od pada starijih osoba. Nekoliko njih pročitajte u nastavku:

  • Pokušajte u svim se prostorijama održati red, osobito podova. Namještaj ne bio smio ometati prolaz između prostorija, a pod kojim se prolazi mora biti prohodan. To znači da po podu nesmiju biti električni kabeleli, tegle s cvijećem, stolci i druge prepreke.
  • Podne površine neka budu čiste i suhe, ali ne klizave. Provjerite jesu li svi tepisi i podloge čvrsto pričvršćene na pod, uključujući tepihe na stepenicama.
  • Budite sigurni da su sva stubišta dovoljno osvijetljena i da imaju čvrste rukohvate s obje strane.
  • Razmislite o postavljanju fluorescentne trake na rubove kako biste izbjegli da starija osoba zbog slabijeg vida pogrešno zakorači.
  • Ugradite rukohvate na zidovima kupaonice pored kade, tuševa i toaleta. Za one koji su nestabilni na nogama, razmotrite korištenje prijenosne klupe ili tuš kabine za veću stabilnost. Pod tuša kabine ili kade poprskajte sredstvom protiv klizanja ili postavite protuklizne trake da biste postigli dodatnu stabilnost.
  • Osigurajte da su prekidači za svjetlo smješteni u blizini ulaza svake prostorije kako starija osoba ne bi hodala u mraku. Druga je mogućnost instalirati lampe sa senzorom kretanja pa će se same upaliti.
  • Preuredite ormare, police i druga mjesta za pohranu kako starija osoba ne bi imala potrebu za nagibanjem ili dosizanjem do najčešće korištenih predmeta.
  • Odaberite odgovarajuću obuću jer starije osobe često nose najdraži par obuće koji može biti istrošen, neprilagođen ili nepraktičan te stvarati dodatnu opasnost od pada. Odaberite im zatvorene cipele s ravnim dnom i s neklizajućim potplatima. Starija osoba neka u kuči ne hoda u čarapama ili papučama koje su otvorene i nestabilne.
  • Redovita tjelesna aktivnost također je važan dio prevencije od padova i lomova. Kako ljudi postaju stariji, obično postaju manje aktivni i počinju gubiti mišićnu masu i tonus. To dovodi do smanjenja snage, koordinacije i fleksibilnosti i povećanja rizika od pada.
  • Konzultirajte se s liječnikom ili fizikalnim terapeutom kako bi kreirali program vježbanja koji je pravi za vašu stariju osobu. Redovito vježbanja može pomoći starijim osobama u poboljšanju njihove izdržljivosti i pokretljivosti, bez obzira na njihovu dob.
Oznake:, , , , , , ,
Share