zdravlje pliuća

Zdrava pluća imaju vitalnu ulogu u funkcioniranju našeg tijela. Pluća su sustav podrške za disanje. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), više od 235 milijuna ljudi pati od astme.
Što možemo učiniti da naša pluća budu zdravija i jača te da budu imuna na viruse i druge bolesti? Određena hrana pomaže plućima da ojačaju, a to uključuje češnjak, kurkumu, đumbir, ribu, orahe, agrume, luk i jabuku. U nastavku donosimo više detalja o koristima ovih zdravih namirnica za pluća.

Češnjak
Protuupalna i antioksidativna svojstva češnjaka korisna su za osobe s bolestima poput astme, bronhitisa, a prema nekoliko studija zaključilo je da češnjak ima zaštitne učinke čak i na pacijente s rakom pluća u mjeri u kojoj bi mogao djelovati kao kemopreventivno sredstvo. Osim toga, pospješuje eliminaciju toksina i kancerogenih tvari, pomaže plućima da bolje funkcioniraju, jer sadrži flavonoide koji potiču proizvodnju glutationa.

Kurkuma
Protuupalno svojstvo kurkumina koje se nalazi u kurkumi doista je važno za poboljšanje funkcioniranja pluća i pomaže kod stanja kao što su astma, kronična opstruktivna plućna bolest, plućna fibroza i akutne ozljede pluća zbog svoje učinkovitosti u plućnim stanjima s abnormalnim upalnim odgovorima. Spoj kurkumina pomaže u ublažavanju upale dišnih putova i stezanja u prsima, što je povezano s astmom.

Đumbir
Đumbir je vrlo uobičajen i važan dio mnogih recepata za hranu koju jedemo i pijemo, a također nudi mnoge dobrobiti za pluća. Protuupalna svojstva uzrokuju bronhodilataciju kod astmatičara. Zaslužan je i za razbijanje sluzi i njezino izbacivanje.

Riba
Omega 3 masne kiseline, ekstrahirane iz ribe, korisne su za pacijente s kroničnim plućnim bolestima poput kronične opstruktivne plućne bolesti. Također ima protuupalna svojstva koja smanjuju upalu pluća. Osim masnih kiselina, riblje ulje štiti pluća i od infekcija bakterijom Haemophilus influenza.

Orah
Za one koji su vegetarijanci i neće konzumirati omega 3 masne kiseline iz ribe, orah je spas. Isto kao i u ribljem ulju, orasi su bogati omega 3 masnim kiselinama, što se pokazalo vrlo korisnim za pacijente s upalom pluća.

Voda
Voda je jedan od najčišćih načina za detoksikaciju tijela. Morate popiti najmanje 8 do 10 čaša vode kako bi vaše tijelo bilo hidrirano jer su suha pluća osjetljivija na upalu i iritaciju.

Agrumi
Agrumi, posebno naranča i limun, nevjerojatan su izvor antioksidansa, a vitamin C i vitamin C zauzvrat pomažu u jačanju imuniteta i borbi protiv respiratornih infekcija. Plodovi bogati vitaminom C smanjuju piskanje kod djece i optimiziraju funkciju pluća.

Luk
Luk je najčešće korišteno povrće u kućanstvu zbog svog okusa, mikronutrijenata i vitamina. Čak i tradicionalno, koristi se kao biljni lijek za prehladu, gripu i bronhitis. Svojim protuupalnim svojstvima pomaže poboljšati pluća i njihov rad.
Sjemenke lana
Mnoga istraživanja pokazuju da laneno ulje može pomoći u smanjenju fibroze pluća. Pomažu u zaštiti plućnog tkiva prije i nakon izlaganja zračenju i pomažu u smanjenju upale pluća.

Jabuka
Svi smo svjesni poznate poslovice koja kaže: “Jabuka na dan, tjera doktora iz kuće van”. Ovu izreku poduprlo je nekoliko nedavnih studija sa znanstvenim dokazima. Prema nekoliko kliničkih studija, rizik od razvoja raka pluća smanjuje se redovitom konzumacijom jabuka. Jabuka je također zaslužna za smanjeni rizik od astme. Pomaže u održavanju i poboljšanju rada pluća i cijelog dišnog sustava.

Oznake:, , ,
Share