vitamini i minerali za starije osobe

Najbolji način za unos vitamina, minerala i drugih hranjivih tvari koje trebaju osobe svih dobi, a osobito stariji nisu suplementi nego balansirana prehrana. Dobar, uravnotežen plan prehrane – ispunjen voćem i povrćem, mliječnim proizvodima bez masnoća, puno tekućine, zdravim mastima, dobrim proteinima i cjelovitim žitaricama – trebao bi uvelike pomoći održavanju dobrog zdravlja. Ipak, mnoge starije osobe teško se drže zdrave prehrane. Može biti mnogo razloga za to, kao što su:

  • Nedostatak apetita
  • Teškoće s probavom
  • Promijena navika na zdravu prehranu

Tijelo starijih osoba ne funkcionira tako dobro kao nekad, a prebacivanje na drugačiju prehranu može biti teško. Suplementi svakako mogu biti opcija, ali kao dio plana koji vi i vaš liječnik napravite, oni mogu učiniti upravo ono što im samo ime kaže – popuniti praznine u prehrani.

Dodaci prehrani nisu uvijek pravi odgovor te njima treba pristupiti pažljivo i svakako sa stručnim nadzorom. Nakon razgovora sa svojim liječnikom, ako odlučite da trebate multivitaminske pripravke, nabavite kompletne dodatke, one koji osiguravaju 100% preporučenih količina vitamina i minerala.

Budite posebno oprezni kada:

  • Uzimate više od jednog suplementa
  • Koristite dodatak umjesto lijekova
  • Koristite ih zajedno s lijekovima koji se izdaju bez recepta ili na recept

Kako vitamini mogu pomoći starijim osobama?

Starije osobe imaju različite potrebe kada su u pitanju vitamini i minerali. Primjerice, prava količina kalcija može pomoći u suzbijanju osteoporoze u žena. Vitamin D, koji pomaže tijelu da koristi kalcij, također pomaže u sprečavanju gubitka kostiju i slomljenih kostiju kod starijih osoba. Ponekad je teško točno znati što trebate, ali ako imate uravnoteženu prehranu, vjerojatno ste na dobrom putu. Ako ste još uvijek zabrinuti i imate određena pitanja predlažemo da se obratite svom liječniku za pomoć i savjet.

Prije nego što krenete u trgovinu, važno je znati da izraz “dodatak” ne uključuje samo vitamine i minerale, nego i bilje i druge biljne proizvode, aminokiseline, enzime i druge stvari. U njih ubrajamo i probiotike i riblja ulja. Prije nego što uzmete bilo što, razgovarajte sa svojim liječnikom i pročitajte upute.

Koji su nužni vitamini i minerali za starije osobe?

Ne postoji točan popis specificiranih dodataka te vitamina i minerala za starije osobe, ali određene smjernice svakako se mogu preporučiti u suradnji s liječnicima i nutricionistima. Mnoge od njih možete pronaći u hrani:

Kalcij – Poznat po svojoj ulozi u jačanju kostiju, kalcij se nalazi u mliječnim proizvodima kao što su mlijeko i jogurt. Žene, osobito one kod kojih je vjerojatno da će imati osteoporozu mogu razmišljati o uzimanju dodataka kalcija, ali prvo se obratite svom liječniku.

Vitamin D – Ovaj nutrijent, koji tijelo proizvodi od sunca, pomaže vam u iskorištavanju kalcija i fosfora, tako da je to ključ za zdrave kosti i zube. Starije osobe ne uspijevaju tako dobro apsorbirati sve benefite, tako da dodaci mogu pomoći smanjenju rizika od slabljenja i lomova kostiju.

Vitamin B12 – važan je za održavanje zdravlja krvnih stanica i živčanih stanica. Starenje utječe na to koliko dobro organizam koristi B12 iz hrane, pa ako ste stariji od 50 godina, vjerojatno je najbolje da B12 dobijete iz dodataka prehrani i obogaćenih namirnica kao što su žitarice, meso , mliječni proizvodi bez masti i ribe.

Folna kiselina – pomaže u sprječavanju anemije. Špinat, grah, grašak, naranče, žitarice i zdravi kruh mogu ju sadržavati.

B6 vitamin – pomaže vašem metabolizmu i imunološkom sustavu. Možete ga dobiti iz sojinih proizvoda, kao i organskog mesa i cjelovitih žitarica.

Tijelo starijih osoba također treba sljedeće:

Vitamin C – svi znamo da ga ima u narančama, zar ne? (crvene i zelene paprike bogate su ovim vitaminom.) Može vam pomoći zaštititi se od prehlade, zacjeliti rane, a možda i spriječiti određene vrste raka.

Magnezij – Između ostalog, pomaže u održavanju stabilnog krvnog tlaka i razine šećera u krvi. Također je dobar za vaše kosti. Možete ga dobiti iz oraha, špinata i mliječnih proizvoda.

Probiotici – Zdravlje crijeva je također vrlo važno za vaš imunološki sustav. Neke studije pokazuju da probiotici – živi organizmi poput onih koji se nalaze u jogurtu, pomažu u sprečavanju nekih vrsta proljeva i ublažavaju simptome problema sa crijevima.

Oznake:, , , , , , , ,
Share