kako spriječiti gripu i prehladu

U današnje vrijeme naš imunološki sustav često se ne može učinkovito boriti protiv infekcija kao nekad. Najčešće prehlade i gripe kod starijih osoba događaju se zimi, u vrijeme slabijeg imunološkog sustava, kada virusi uvelike cirkuliraju te tako čine potencijalno opasno razdoblje za osjetljive osobe. Ni prehlada ni gripa nisu ugodni. Prehlada može uzrokovati upalu grla i kihanje, a gripa donosi visoku temperaturu, gušenje, bol i groznicu. Istraživanja pokazuju da gripa također može povećati rizik od srčanog ili moždanog udara.

Stoga kako bi sve ovo spriječili donosimo vam savjete kako smanjiti rizik od prehlade i gripe.

Odluka o uzimanju cjepiva je na svakom pojedincu

Možda se pitate hoće li se godišnje cjepivo protiv gripe isplatiti, jer ono nije 100-postotno jamstvo. Studije su pokazale da njegova učinkovitost iznosi oko 40 posto tako da krajnju odluku prepuštamo vama. Ipak, cjepivo protiv gripe umanjuje rizike od bolesti vezanih za gripu onih koji nisu ga nisu koristili.

Praksa zdravih navika je bitna za održavanje zdravlja

Redovito pranje ruku bitno za održavanje higijene, a samim time i zdravlja. Čišćenje ruku sapunom i vodom treba trajati barem 20 sekundi. Operite ih prije i poslije jela ili kuhanja, nakon korištenja kupaonice, ako ste bili u blizini nekoga tko je bolestan, puše nos, kašlje ili kiše.

Pazite što dodirujete. Pokušajte izbjeći dodirivanje vaših očiju, nosa i usta – sve su to laka mjesta za ulazak raznih klica u vaš imunološki sustav. Budite dosljedni oko čišćenja površina koje se često dodiruju u vašem domu, poput kvaka, osobito ako je netko bolestan.

Držite se dalje od bolesnih ljudi. Budući da stariji ljudi imaju slabije i ranjivije imunološke sustave i lakše dobivaju prehladu i gripu, ključno je izbjegavanje kontakta sa bolesnicima. To uključuje unuke i druge članove obitelji. A ako se razbolite, ograničite svoj kontakt s drugima, i kašljite ili kišite u ruku ili slično kako biste zaštitili sve oko vas.

Održavajte fizičku formu. Održavanje zdravog načina života, koji bi trebao uključivati ​​redovitu vježbu (oko 150 minuta umjereno intenzivne aktivnosti, kao što je brzo hodanje) i hranjiva prehrana, može vam uvelike pomoći u zaštiti od infekcije.

Pažljivo pristupajte suplementima. Mnogi dodaci prehrani su razvikani i ne djeluju toliko učinkovito kako ih se promovira. Stoga, svakako se savjetujte sa svojim liječnikom koje prirodne i alternativne preparate je korisno uzimati kako biste održali imunitet na zadovoljavajućoj razini te spriječili oboljenja od prehlade i gripe u zimskim danima.

Oznake:, , , ,
Share