kada je vrijeme za starački dom

Kad je riječ o našim najmilijima razumljivo je želimo čim dulje brinuti o njima. No, što znači “čim dulje”? Istraživanja i razgovori sa stručnjacima u domovima za starije pokazuju određene znakove koji nam mogu dati odgovor na pitanje: Kada je pravo vrijeme da osobe potraže skrb u domu za starije i nemoćne?

Ako vaša starija osoba boluje od Alzheimerove bolesti ili nekog drugog stanja demencije, vjerojatno ste razmišljali o ovom pitanju. Možda se brinete o članu obitelji u svom domu i vaša situacija nije zabrinjavajuća, no postoji mogućnost da osjećate probleme usklađivanja konstantne brige i ostalih životnih obaveza te je zbog toga bitno znati prepoznati trenutak za njegu u staračkom domu.

Razlozi zbog kojih se domovi za stare i nemoćne izbjegavaju

Obitelji često osjećaju krivnju i tjeskobu povezanu s čak i pomisli na smještaj u staračkom domu. Možda su davno obećali svojoj voljenoj osobi da ih neće smjestiti u starački dom. Možda se osjećaju kao da je njihova dužnost brinuti se za svog supružnika ili partnera u vlastitom domu. Drugi su možda imali loše iskustvo (ili čuli za takvo) u domu za starije pa se boje izbora. Takvo razmišljanje svakako stvara zabrinutost da njihova voljena osoba neće dobiti odgovarajuću njegu i skrb u ustanovi kao što jeima  kod kuće. Naravno, to sa sobom nosi i brigu o eventualnom padu u funkcioniranju i kvaliteti života.

Kada kućna njega više nije dovoljna, već treba potražiti smještaj u staračkom domu?

Ponekad, situacije u obitelji vrlo jasno pokazuju da je došlo vrijeme za odlazak starački dom. Razlozi tome mogu biti brojni, od ​​teške bolesti, ozljede ili nužne hospitalizacije osobe s demencijom. Takve iznenadne promjene često zahtijevaju trenutni smještaj u domu za starije i nemoćne, a ponekad pojedinci završe u ustanovama gotovo preko noći, s vrlo malo vremena za istraživanje kvalitete skrbi u domovima na tržištu.

Znakovi da je vrijeme za njegu u domu za starije

Izuzev tih naglih promjena, kada je vrijeme za njegu u staračkom domu? Na što treba obratiti pozornost? Kako ćete znati da biste se trebali protražiti skrb u staračkom domu, ili možete nastaviti živjeti  kod kuće? U nastavku vam donosimo nekoliko znakova da je vrijeme da razmislite o njezi u staračkom domu za vaše najmilije:

Povrijedili ste leđa ili pali kada ste pokušavali podići ili premjestiti svoju voljenu osobu. Član vaše obitelji boluje od uznapredovalog oblika Alzheimerove bolesti te vas zbog tog stanja pokušava povrijediti ili pokazuje druga problematična ponašanja, kao što je paranoja ili česta ljutnja. Član vaše obitelji izašao je i izgubio se. Primjećujete da se ne možete nositi sa sve većom potrebom vaših najmilijih da brinete o njima. Primjerice, možda nedavno niste imali strpljenja kada se vaša voljena osoba odupirala oblačenju ili vas je pratila panično pratila po kući. Osjećate da se vaše zdravlje (fizičko ili emocionalno) pogršava, to može uključivati ​​stanja kao što su visoki krvni tlak, aritmije, glavobolje, gastrointestinalni problemi, tjeskoba i depresija. Odnosi s drugim osobama u vašem okruženju trpe zbog situacije u vašem domu. Imate operaciju ili neki drugi planirani medicinski postupak koji će se uskoro pojaviti. Liječnik je rekao da je vrijeme za smještaj u starački dom. Sve navedeno su opravdani i vrlo ozbiljni razlozi zbog kojih, unatoč vašim dobrim namjerama i naporima trebate razmisliti o smještaju osobe u dom za starije.

Financijski, skrb u staračkom domu je isplativija nego plaćanje nekoga da konstantno skrbi o osobi u vašem domu. Također, uvjeti u specijaliziranim ustanovama kao što je Oaza Dom su na najvišoj razini potrebnoj da se zadovolje potrebe njege voljene osobe.

Prije konačne odluke svakako razgovarajte s drugima koji su upoznati s ustanovama u vašoj zajednici i tko vam može dati preporuku. Posjeta staračkim domovima može vam dati osjećaj za kvalitetu ustanove. Istraživanje mogućnosti je ključ za odabir pravog doma za starije.

Razmišljanje o mogućnostima skrbi za voljenu osobu može biti stresno. Iako se ponekad osjećate kao da možete brinuti o njima, jednako tako postoje trenutci kada shvatite da niste u stanju sve to činiti. Neki ljudi opisuju osjećaj kao da se utapaju u odgovornosti i težini te uloge. Prihvaćanje tih osjećaja ne znači da tu osobu manje volite. Imajte na umu da ako vaše zdravlje ili emocionalno blagostanje trpi velike napore i štetu, nećete biti u mogućnosti puno pomoći svojoj voljenoj osobi. Dobro planiranje može vam pomoći da i dalje budete tu za svoju voljenu osobu, tako da i dalje možete nastaviti pružati potrebnu ljubav i podršku koju ona treba tijekom boravka u domu za starije. Za sve upite o njezi i mogućnostima smještaja slobodno nam se obratite. Naše stručno osoblje vrlo rado će vam pomoći sa svim upitima i nedoumicama.

Oznake:, , , , , , , , , , ,
Share