starije osobe i ljubimci

Činjenica je da se starije osobe često mogu osjećati usamljene zbog raznih razloga. Voljeni i prijatelji se imaju obveze ili ih ne posjećuju često, a sve teže je napustiti kuću i sudjelovati u nekada dragim aktivnostima. No, tu je jedan izvor druženja koji ima višestruke koristi za starije osobe – kućni ljubimci.

Prednosti kućnih ljubimaca za starije osobe

Životinje mogu pomoći smanjiti stres, sniziti krvni tlak, povećati društvenu interakciju i tjelesnu aktivnost. Kućni ljubimci također mogu imati zapanjujući učinak na simptome depresije i osjećaja usamljenosti. “Stariji vlasnici kućnih ljubimaca često govore kako su nevjerojatno tužni i usamljeni bez druženja s njihovim ljubimcima, čak i kada je bilo nekih opravdanih razloga da ne nabave jednog.

Posjedovanje kućnog ljubimca pomaže starijima da se fokusiraju na nešto drugo osim na njihove fizičke probleme i negativne preokupacije oko bolesti ili starenja. Životinje također imaju koristi od udomljavanja, osobito kada se radi o starijim kućnim ljubimcima. Starije osobe obično imaju mnogo vremena posvetiti se neželjenom ljubimcu, stvarajući tako trajnu vezu.

Kako pronaći pravog ljubimca za stariju osobu?

Iako su prednosti kućnih ljubimaca neporecive, postoje neki nedostaci i posljedice kojih trebate biti svjesni prije konačne odluke o udomljavanju ili kupnji krznenog prijatelja za voljenu osobu starije dobi. Svakako trebate razmisliti o sljedećim pitanjima prije nego li dovedete kućnog ljubimca u obitelj.

Da li osoba zbog koje dovodite ljubimca voli životinje? Briga o njima obično utječe na cijelu dnevnu rutinu tako da svakako treba imati strpljenja i voljeti brinuti se o krznenom stvorenju.

Je li osoba već imala kućnog ljubimca? Cjelokupan postupak privikavanja na životinju svakako olakšava ako je starija osoba iskusan vlasnik. Međutim, ako su otvoreni za novu i zanimljivu obvezu koja će im donijeti puno ljubavi, tada nema brige i za početnike s obzirom da su spremni na sve što donose ljubimci.

Da li starija osoba s ima neka funkcionalna ograničenja? Psi mogu biti odlični prijatelji koji potiču starije osobe na tjelovježbu, ali također i izazov za pojedince s ograničenom pokretljivošću. Ako šetnje s psima predstavljaju težak zadatak za starije, manje zahtjevne životinje kao što su mačke ili ptice svakako će biti poželjniji ljubimci.

Koja dob kućnog ljubimca je najbolja? Štene ili mačići možda nisu idealni za starije vlasnike zbog intenzivne njege i obuke koju zahtijevaju. Nadalje, mladi kućni ljubimci mogu biti preživahni za svoje vlasnike. Važno je uzeti u obzir i da neke životinje poput ptica imaju osobito dug životni vijek. S druge strane, stariji kućni ljubimac može imati vlastita fizička ograničenja i bolesti, ali su obično poslušni i dobro uvježbani.

Gdje naći novog ljubimca za stariju osobu?

Dok su uzgajivačnice dobar izvor, udomljavanje životinje iz skloništa je obično mnogo jeftinije i dolazi s dodatnim prednostima kao što je davanje doma usamljenoj životinji i eventualno spašavanje od eutanazije. Naravno, životinje sve pamte i osjećaju pa će samim time biti zahvalne i privrženije svom vlasniku. Zaposlenici u skloništu često dobro poznaju osobnost svake životinje i mogu pomoći u dobrom odabiru kućnog ljubimca. Postoji puno mogućnosti i opcija za uveseliti i ispuniti dane starijim osobama raznim ljubimcima. Kao i za sve ostalo, treba imati volje i želje za takvim oblikom druženja i potpore. Prije konačne odluke najbolje je sagledati sve obaveze i mogućnosti te porazgovarati o željama osobe kojoj je ljubimac primarno namijenjen, no jedno je garantirano, ako se odlučite na ljubimca dani će biti zanimljiviji.

Oznake:, , ,
Share