Određene biljke se već stoljećima se koriste za liječenje i očuvanje zdravlja. Neke biljke djeluju ljekovito na točno određene organe i stanja, dok druge imaju blagotvoran utjecaj na naše cjelokupno zdravlje. Mnogo se ljekovite biljke koriste u farmaceutskoj djelatnosti, a neke su prisutne i u kulinarstvu, kako za dodavanje arome tako i za miris. Dobra vijest je da određene ljekovite biljke možemo vrlo jednostavno uzgojiti i kod kuće, a konzumacijom u čajevima i tinkturama će imati mnoge zdravstvene koristi za naše tijelo. U nastavku navodimo blagodati 5 ljekovitih biljaka koje možete pokušati uzgajati već ovog proljeća.

Kamilica

Prava kamilica (Matricaria recutita ili Chamomilla recutita) je ljekovita biljka koja odgovara i djeci i odraslima. Najčešće se koristi za liječenje probavnih smetnji, ali je ujedno i blagi sedativ. Drugim riječima, smiruje napetost i također pomaže kod problema sa spavanjem. Uz to, eterično ulje kamilice ima protuupalni učinak na sluznice pa tako inhaliranje kamilicom smiruje upalu sinusa i astmu. Kako kamilica ublažava grčeve, dobra je za bolove u želucu, bolne mjesečnice te žučne i crijevne kolike. Lako ga podnosi i dojenčad. Istraživanja su pokazala da ima protuupalna, anti-spazmodična, antibakterijska, antivirusna i antifungalna svojstva. Stoga je domaći čaj od cvjetova kamilice dobro rješenje za ublažiti razdražljivost, za pomoć pri spavanju i ublažavanje bolova u želucu.

Kamilica može rasti na svim vrstama tla, a potrebna joj je umjerena klima i srednje temperature. Već kod 6 ºC klija i raste, a optimalna temperatura za rast i razvoj je 20-25 ºC. Treba samo znati da kada se oblikuju cvjetne glavice i nakuplja eterično ulje, dnevne temperature niže od 20 ºC negativno se odražavaju na kakvoću eteričnog ulja.

Matičnjak

Matičnjak (Melissa officinalis) je jedna od digestivnih biljaka, a djeluje kao spazmolitik, odnosno opušta meke mišiće te suzbija vjetrove. Poput mnogih mirisnih biljaka ima smirujući učinak te uspješno djeluje na živčani sustav. Dobar je za probavne smetnje koje su povezane s anksioznošću i nervozom. Za iratibilna crijeva i slične probavne probleme kombinira se s gavezom, kamilicom i paprenom metvicom. Za gastritis, lakšu depresiju kombinira se s gospinom travom i drugim biljem. Takđer pomaže u snižavanju visokog krvnog tlaka jer potiče cirkulaciju istovremeno smirujući napetost. Za pripremu čaja koriste se cvijet i lišće.

Matičnjak raste u planinskim područjima, a najbolje uspijeva na rahlom, suhom tlu, ali je biljka dovoljno otporna pa se može uzgajati gotovo svugdje. Za čaj se režu mali izdanci, do 30 cm i to od lipnja do rujna te zatim suše.

Timijan

Timijan (Thymus vulgaris) se već stoljećima diljem Europe koristi kao začin za kuhanje, ali njegovi aromatični listovi su i izuzetno ljekoviti. Mnogi tvrde da su timijan i majčina dušica u potpunosti iste biljke. Iako su obje iz roda Thymus, timijan je jedna biljaka – Thymus vulgaris, a majčina dušica druga – Thymus serpyllum. Vidljiva razlika između timijana i majčine dušica jest to što timijan raste uspravno, a majčina dušica puže. Glavni aktivni sastojak timol je esencijalno ulje snažnih antiseptičkih svojstava koje pomaže ublažiti kašalj, grlobolju te je dobar kod liječenja prehlade i gripe. Timijan jača imunitet te ima snažno antimikrobno i adstrigentno djelovanje koje pomaže u borbi protiv infekcija, uključujući infekcije usne šupljine. Možete koristiti otopinu timijana za grgljanje, piti ga kao čaj ili se može zdrobiti i koristiti kao oblog za pomoć kod rana.

Za uzgoj timijana najpogodnije su sunčane površine zaštićene od vjetra. Biljka slabo podnosi suvišnu vlagu, a dobro podnosi sušu jer je termofilna i fotofilna biljka. Niske zimske temperature bez snježnog pokrivača na rastresitim tlima mogu nanijeti veće štete usjevu. Na hladnim, vlažnim tlima timijan trune, na siromašnim ne daje prinos.

Kadulja

Kadulja (Salvia officinalis) je još jedna biljka često korištena u aromatičnim jelima, a izduženi sivo-zeleni list kadulje izuzetno je jednostavan za uzgoj. Salvia, od riječi “salvere” u prijevodu znači “liječiti. Kadulja je ljekovita biljka koja liječi infekcije svojim antibakterijskim i antifungalnim svojstvima, a slična je timijanu jer djeluje antiseptično. Kadulja je od velike koristi u liječenju grlobolje i bolesti gornjih dišnih puteva. Također, studije pokazuju kako kadulja može biti korisna u poboljšanju raspoloženja i pamćenja odraslih, kao i pružanju osjećaja smirenosti. Kadulja je biljka dobra za liječenje i ublažavanje vrućice te noćnog znojenja jer djeluje na regulaciju tjelesne temperature. Može ju se grgljati kod upale zubnog mesa ili infekcije usne šupljine, udisati njene pare za ublažavanje respiratornih problema ili konzumirati kao otopinu u vrućoj vodi.

Kadulja se može uzgojiti na gotov svim vrstama tla, a najbolje rezultate daje na toplim humusnim tlima s dovoljno vlage. Dobro podnosi sušu, ali mlade biljke iz izravne sjetve za početni rast zahtijevaju prilično vlage.

Paprena metvica

Ponekad se jednostavno naziva menta (Mentha x piperita), a već stoljećima ima široku primjenu kod različitih zdravstvenih problema. Posebno povoljno djeluje na probavni sustav. Menta olakšava želučane tegobe uključujući nadutost, mučninu, jutarnju mučninu i proljev. Aktivni sastojak mentol hladi kožu i djeluje poput aktualnog analgetika. Kod osoba koje pate od probavnih smetnji, uključujući sindrom iritabilnog crijeva, čaj od listova mente može pomoći ublažiti nadutost, bol i nelagodu. Listovi će spriječiti mučninu i povraćanje te potaknuti osjećaj smirenosti.

Postoji više vrsta mente, no najčešće se uzgaja i koristi paprena metvica. Može rasti u tegli, a najbolje raste rahlim zemljištima, blago kiselim i neutralnima. Odgovaraju joj sunčane pozicije, ali odlično uspijeva i u polusjeni te je otporna na hladnoću.

Ovo su samo neke od biljaka koje možete uzgojiti kod kuće i primjerice piti domaći čaj. Ako vam uzgoj ne uspije od prve, ne brinite. Potražite dodatne savjete i uživajte u čarima prirode.

Vaš Oaza dom

 

 

 

 

Oznake:, , , , , , , ,
Share